Rätt försäkring allt viktigare när vädret förändras
Man kan aldrig veta vad naturens krafter har att bjuda på, därför är det extra viktigt att ha försäkringarna på plats. Särskilt viktigt är det om man är husägare.
Att köpa bostad är för de flesta en stor sak – och gör du det för första gången kan det kännas svårt att veta i vilken ände man ska börja. Därför har vi satt ihop en steg-för-steg-guide som hjälper dig att få koll på hur ett köp går till, från början till slut.
Du får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resten betalar du kontant. Hur stor kontantinsats du kan skrapa ihop till är alltså en avgörande faktor för vilken bostad du kan köpa.
Den generella regeln är att du får låna max 4,5 gånger din bruttoinkomst (vilket också kallas skuldkvotstak med ett lite krångligare ord). Ibland kan banken dock göra undantag från det – men då måste du också varje år amortera ytterligare 1 procent på hela lånet.
Med ett lånelöfte kan du börja se dig omkring efter drömbostaden. Ett tips är att ha en önskelista med saker du verkligen inte vill tumma på och ha lite is i magen ifall du inte hittar rätt direkt. Det är lätt att bli ivrig! Gå på visningar för att få något att jämföra med och skaffa lika bra koll på vad du inte vill ha som vad du vill ha.
När du köper bostadsrätt är det viktigt att läsa på. Titta igenom föreningens ekonomi - är den stabil, är stora renoveringar och investeringar inplanerade som kan förändra månadsavgiften och så vidare. Räkna också på vad din månadskostnad kommer att bli så att du får en rimlig ekonomi även efter köpet.
Ladda ner checklista för bostadsrättsköp här (pdf)
Om du ska köpa ett hus är det viktigt att räkna med eventuella pantbrev i din kalkyl. Avgiften för det är 2 procent av pantbrevsbeloppet. För att registrera dig som ägare till huset ska du söka lagfart och för det betala 1,5 procent av köpeskillingen.
Verkar allt okej med bostaden är det bara att börja buda! Håll koll på vad bostäder i området brukar gå för så du inte betalar ett överpris. Det kan vara smart att från början bestämma dig för hur långt du är villig att gå.
Har du vunnit en budgivning? Grattis! Då är det dags att kontakta banken för att ansöka om bolån för bostaden. Det är viktigt att vi godkänner bostaden innan du skriver på kontraktet.
Köper du hus hjälper banken dig att räkna ut kostnader för lagfart och pantbrev.
Den här biten oroar många förstagångsköpare – att kostsamma fel ska dyka upp när man har köpt. Som köpare har du undersökningsplikt, det innebär att du själv måste undersöka och hitta eventuella fel. 'Dolda fel' är fel som ligger utanför vad som är rimligt att hitta och mot dem är du skyddad i två år efter köpet.
En grundlig undersökning innan du köper görs bäst av en professionell besiktningsman. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta rätt.
När du och säljaren är överens om priset skriver ni ett köpekontrakt hos mäklaren. Köpekontraktet ska bland annat innehålla uppgifter om köpeskilling (priset för bostaden), handpenning och tillträdesdatum. Nu ska du även betala handpenningen, den är oftast 10 procent av bostadens pris. Hos oss kan du teckna ett handpenningslån som du löser när du får tillträde till bostaden, senast efter sex månader.
Handpenningslånet - för dig som med kort varsel ska betala handpenning för din blivande bostad
På tillträdesdagen träffas du och säljaren igen. Om du köper hus undertecknas köpebrevet, dina lån betalas ut och eventuellt handpenningslån löses samtidigt som banken även ser till att säljarens eventuella lån blir lösta.
När du har köpt din bostad kan vi hjälpa dig att se över din ekonomi och hur du kan göra för att få en tryggare vardag.
Med Boendekollen får du en överblick över hela din boendeekonomi och vardag. Vi går bland annat igenom:
• Lån - Räntor, räntebindningstid och amortering för både bolån och privatlån.
• Försäkringar - hemförsäkring och personförsäkringar
• Sparande - buffertsparande, långsiktigt sparande, pension, spara til barnen etc.
• Juridiska tjänster - vad behöver du tänka på vid giftermål, skilsmässa, dödsfall etc.
Alla som tar ett bostadslån betalar ränta på lånet. Historiskt sett har den som haft rörlig ränta haft den lägsta boendekostnaden, men har du en tajt ekonomi kan det vara smart att binda i alla fall delar av lånet. Då sprider du riskerna och får dessutom koll på hur stora dina utgifter blir de närmaste åren.
Amortering är avbetalningen på ditt lån, men man kan också se det som ett sparande då lånesumman går ner.
Om du tar ett lån motsvarande upp till 70 procent av bostadens värde amorterar du varje år 1 procent av lånet. Behöver du låna till mer än 70 procent av bostadens värde amorterar du istället 2 procent varje år. Detta gäller så länge du inte lånat mer än 4,5 gånger din årsinkomst. Då måste du amortera ytterligare en procentenhet.