Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
2021-03-19 08:00
Viktigt att ha koll på föreningens ekonomi vid bostadsrättsköp
Bostadsrättsinnehavare har inte bara sin egen ekonomi att ta hänsyn till – de påverkas också av hur välskött bostadsrättsföreningen är. Med koll både på den egna och föreningens ekonomi ökar chanserna till en bättre bostadsaffär och tryggare privatekonomi. Det visar en ny analys från Swedbank och sparbankerna.
Hushållens lån med bostad som säkerhet uppgick enligt SCB till 3 700 miljarder i december 2020. Av dessa var 2 400 miljarder lån till småhus och ägarlägenheter och 1 200 miljarder lån till bostadsrätter. Men de som bor i bostadsrätter har även lån på 508 miljarder som tas gemensamt av de boende genom bostadsrättföreningarna. Hur föreningens skuldsättning påverkar bostadsrättsinnehavarna beskrivs i Swedbank och sparbankernas nya analys Bostadsrättsföreningars skuldsättning och räntekänslighet.
-Som bostadsrättshavare räcker det inte med att ha koll på den egna ekonomin, det är också viktigt att ha koll på bostadsrättsföreningens ekonomi. Har du det ökar chanserna till en bättre bostadsaffär och en tryggare boendeekonomi, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.
En högt belånad bostadsrättsförening kan ge höjda avgifter på sikt
Det finns föreningar som inte har några lån alls och det finns föreningar, speciellt nybyggda, som har stora lån. Som medlem i en bostadsrättsförening är man med och betalar ränta och amortering på föreningens lån genom årsavgiften. En högt belånad bostadsrättsförening riskerar att behöva höja årsavgifterna kraftigt om räntorna på föreningens lån stiger. För en lägenhet på 75 kvadratmeter boyta kan det handla ett par tusen kronor i månaden.
För att kunna jämföra hur hög belåning olika föreningar har används ett nyckeltal där lånet fördelas på boendeytan eller bostadsrättsföreningens totalyta. Den genomsnittliga skuldsättningen per kvadratmeter boyta (BOA) för nya och befintliga lägenheter under 2019 var knappt 6 000 kronor. Det innebär att en lägenhet på 75 kvadratmeter utöver hushållets egna lån har 450 000 kronor av föreningens lån kopplade till lägenheten.
- Ta hänsyn till föreningens skuldsättning när du köper bostadsrätt och inkludera lägenhetens andel av föreningens lån i budet. Begär säljaren 40 000 kronor per kvadratmeter och föreningen har 12 000 kronor i lån per kvadratmeter är det egentliga priset 52 000 kronor per kvadratmeter, säger Arturo Arques.
Även kommande renoveringsbehov kan påverka ekonomin
Det är inte ovanligt att en nyproducerad bostadsrättsförening har en hög skuldsättning på till exempel 12 000 till 14 000 kronor per kvadratmeter boyta. Det är heller inte ovanligt att äldre föreningar har en låg skuldsättning på 2 000 till 3 000 kronor per kvadratmeter boyta. Som konsument bör man vara extra observant på äldre föreningar med hög skuldsättning.
- Titta inte bara på skuldsättningen, ta också reda på föreningens renoveringsbehov. En gammal förening har ofta låg skuldsättning men också ofta omfattande renoveringsbehov, till skillnad från en nyproduktion. Idealet är naturligtvis en förening med låg skuldsättning och inga renoveringsbehov, säger Arturo Arques.
Tips från Swedbank och sparbankerna
|
Se bifogad rapport (pdf).
För mer information:
Arturo Arques, privatekonom, tfn 072-242 99 62
Madelén Falkenhäll, senioranalytiker, tfn 076-790 16 38