Swedbank i Almedalen
Lösningar i en turbulent omvärld
Hur påverkar en turbulent omvärld samhällsekonomin, människors plånböcker och företagens utveckling? Utforska lösningar med oss i Almedalen!
Seminarierna går att titta på live och i efterhand.
Välkommen till Volters gränd 8 i Visby.
Vårt program:
Onsdag 25 juni
Pengarna och livet: Bryr sig unga för mycket om ekonomi?
Tid: 9.00-9.45
I samarbete med Sparbankerna.
Är ungas rekordstora intresse för ekonomi ett uttryck för orealistiska ideal och livsstilar, snarare än viljan att bygga en sund och hållbar ekonomi? Bryr sig unga för mycket om pengar – och för lite om ekonomi?
Lycka = tillväxt, tillit och tjockare plånböcker?
Tid: 10.00-10.45
I samarbete med Sparbankerna.
Hur påverkar lycka samhällsekonomi och människors bankkonton? Är lycka en förutsättning för ett tryggt samhälle och en outnyttjad potential för tillväxt? Och vilken roll spelar pengar i våra liv och för hur vi mår?
Mångfald & inkludering: Ideologi eller affärsnytta?
Tid: 11.00-11.45
I samarbete med Kompis Sverige.
Kommer tillbakagången i USA gällande mångfald och inkludering sprida sig hit? Vad kan det i så fall innebära för företagens lönsamhet och affärsnytta? Behöver mångfald, jämställdhet och inkludering i näringslivet försvaras, och med vilka argument?
Näringslivets omställning: Tvärbroms, halvhalt eller full fart framåt?
Tid: 13.00-14.00
Är världen på väg att backa från hållbarhetsmålen? Behöver den gröna omställningen ta ny form för att passa den förändrade världskartan? Och vilka konkurrensfördelar kan Sverige och EU dra nytta av om andra backar från hållbarhetsmålen?
Vad är myt och sanning om kvinnors ekonomi och sparande?
Tid: 14.15-15.00
Ett eget sparande är nyckeln till ekonomisk egenmakt och en grundpelare för finansiell hälsa. Hur kan fler kvinnor få bättre förutsättningar att spara och investera för sin egen trygghet och frihet? Vad behöver förändras hos individer och beslutsfattare, på arbetsplatser, i skolor och i hemmen?
Jobba längre: Vill vi, orkar vi, får vi – och räcker det för en bättre pension?
Tid: 15.15-16.00
I samarbete med Sparbankerna.
I takt med ökad livslängd behöver vi arbeta längre för en bibehållen pension. Är arbetstagare och arbetsgivare förberedda på det? Och räcker det att jobba längre för en bra pension, eller behövs en översyn av pensionssystemet?
Torsdag 26 juni
Sveriges ekonomiska läge i en turbulent värld
Tid: 09.00-10.30
Hur påverkas samhällsekonomin och Sveriges konkurrenskraft i en ny global kontext med osäker handelspolitik, AI-race, ett regeltungt EU med dålig konkurrenskraft och en rättsbaserad världsordning som riskerar att raseras?
Börs, bostad och budget – hinder & möjligheter i privatekonomin
Tid: 11.15-11.45
I samarbete med Sparbankerna.
Fallgropar och möjligheter på börsen, bostadsmarknaden och i vardagsekonomin enligt några av landets vassaste privatekonomer. Rapp, rolig och upplysande debatt om hur man kan spara, tänka och göra med sina pengar.
Tryggt, trivsamt, billigt – en omöjlig ambition för bostadsmarknaden?
Tid: 12.45-13.45
I samarbete med Sparbankerna.
Hur får vi bostäder som kan efterfrågas av fler – och vilka reformer krävs? Behöver vi bli bättre på att prova nya bostadsformer? Och hur påverkar det osäkra omvärldsläget och en oförutsägbar ekonomi byggande, bostadspriser och räntor?
Hög tid att klimatanpassa! Hur hantera översvämningsriskerna?
Tid: 14.00-14.30
Hur skyddar vi svenska städer mot översvämningar? Hur påverkar det bostadsmarknad och samhällsplanering, och vilka investeringar behöver göras?
Hotad framtid för gröna obligationer?
Tid: 14.45-15.15
Satsningarna på klimat och gröna investeringar i USA har avtagit väsentligt. Vad innebär det för nordiska bolag? Vad tänker investerare i Norden och Europa om framtiden för gröna investeringar och grön obligationsfinansiering?
Möt våra experter
Flera av våra experter är på plats och deltar förutom i våra egna seminarier även i andra sammanhang under Almedalsveckan. Vill du ha ett ekonomiskt perspektiv i ditt arrangemang – välkommen att höra av dig.
Arturo Arques, privatekonom. Diskuterar gärna bostadsfrågor, hushållsekonomi, sparande och andra plånboksfrågor.
Karin Beltzér, chef ränteförvaltningen Swedbank Robur. Diskuterar räntemarknaden, gröna obligationer och den gröna energiomställningen.
Johanna Fager Wettergren, hållbarhetschef. Lyfter potentialen med ett grönare samhälle, den viktiga roll banker kan och bör spela i omställningen - och hur det gynnar kunderna.
Pia Gisgård, chef för hållbarhet och ägarstyrning Swedbank Robur. Lyfter frågor om jämställdhet på styrelse- och ledningsnivå och samarbete som en viktig nyckelfaktor för att nå klimatmålen.
Madelén Falkenhäll, ekonom finansiell hälsa. Lyfter vikten av finansiell hälsa och diskuterar hur man kan uppnå en mer jämställd ekonomi. Pratar också gärna om pensioner, och vilka alternativ som finns för att höja dem.
Liza Jonson, vd Swedbank Robur. Lyfter behovet av att driva kapital i en mer hållbar riktning och vilka utmaningar och möjligheter som finns framåt.
Petra Klein, koncernsäkerhetschef. Diskuterar cybersäkerhet och vikten av samarbete för ett tryggt och säkert digitalt samhälle.
Olof Manner, senior advisor. Tar oss igenom makroekonomin och marknaderna men också de hot och möjligheter som kan ändra utsikterna framåt.
Mattias Persson, chefekonom.
Erik Sjölund, chef skog och lantbruk. Diskuterar utmaningar och möjligheter för landets skogs- och lantbrukare.
Daniela Todosijevic, chef civilt försvar. Diskuterar civilt försvar och vikten av att bygga totalförsvaret genom egen förmåga och samverkan – både i finansiell sektor och i samhället.
Vi delar adress med våra vänner
Swedbank på sociala medier
För mer information om vår närvaro i Almedalen, följ oss gärna: